donderdag 18 juni 2015

Spelt-sesambolletjes




Vanochtend heb ik met mijn tweejarige dochter broodjes gebakken. Heel gezellig en leuk!
We eten de broodjes vandaag bij de minestrone (en wat overblijft morgenochtend). Als je net als ik maar weinig spelt verdraagt, eet dan niet te veel! Je tafelgenoten vinden het vast niet erg als je wat meer voor hen over laat!


Sesam-speltbolletjes


Ingrediënten
200 g speltbloem
225 g volkoren speltmeel
75 g havermout
3 el sesamzaad
50 g plantaardige margarine, in blokjes
1 opgehoopte tl gedroogde gist
2 el fijne suiker
1,5 tl broodzout
2,5 dl water

Bereiding
1. Los de gist en 1 el suiker op in een deel van het handwarme water en laat het 5-10 minuten staan zodat de gist geactiveerd wordt. Doe alle droge ingrediënten (ook de resterende 1 el suiker) in een kom, roer door elkaar en giet het water met de gist erbij. Gebruik het overige water om het kommetje waarin je de gist opgelost hebt, schoon te spoelen en voeg dit water ook aan de meel toe. Kneed het geheel in ongeveer 8 minuten tot een elastisch deeg.
Als je met kinderen broodjes wilt bakken, dan is dit het moment om de kinderen uitgebreid te laten spelen/kneden met het deeg.
Vorm het deeg tot een bol.
2. Giet wat olie in een kom en wentel het deeg erdoor. Sluit de kom af door er een vochtige theedoek overheen te hangen of door er bv. een bord op te zetten (niet hermetisch afsluiten!) en zet de kom gedurende anderhalf uur op een warme plaats (bv. op zolder; 25 graden is ideaal) zodat het deeg kan rijzen. Het deeg zal in die tijd ongeveer verdubbelen in omvang.
3. Zet na de eerste rijstijd een bakplaat (eventueel bekleed met bakpapier) klaar. Druk de lucht uit het deeg en vorm broodjes van het deeg. Leg de broodjes op de bakplaat met wat ruimte ertussen, zodat ze ruimte hebben om te rijzen. Laat het deeg op een warme, tochtvrije plaats 45 minuten rijzen.
4. Schakel de oven in op 200 graden (stand boven- en onderwarmte) en bak de broodjes in 20 minuten gaar, net onder het midden van de oven.
Laat de broodjes buiten de oven op een rooster afkoelen.

En dan nog iets!
De luchtigheid van het brood wordt o.m. bepaald door de verhouding tussen de bloem en het volkorenmeel. Hoe luchtiger je het brood wenst, des te minder volkorenmeel. Een groot aandeel bloem zorgt er echter ook voor dat je brood arm aan vezels is, waardoor het wat mij betreft te veel een deegklomp wordt in je maag. Maar goed, ik houd gewoon niet van wit brood...
Het bakproces is heel belangrijk voor de kwaliteit van het brood. Om te beginnen moet het deeg lang gekneed worden (ongeveer 8 minuten als je met de hand kneedt), zodat de gluten vrij komen en het deeg elastisch wordt. Daarna moet het twee keer lang en afgedekt (tegen het uitdrogen) rijzen in een omgeving die ongeveer 27 graden is. Na de eerste rijs druk je alle lucht uit het deeg en geef je het brood de definitieve vorm. In de vorm of op de bakplaat laat je het deeg voor de tweede keer rijzen. Tijdens het rijzen verdubbelt het volume van het deeg en dat kost meestal anderhalf tot twee uur. Daarna kan het brood gebakken worden.
Broodzout is beter dan gewoon keukenzout of een product als Jozo-zout, omdat er meer jodium aan toegevoegd is. Iedereen heet jodium nodig voor een goede schildklierfunctie. Krijg je te weinig jodium binnen, dan vertragen je lichaamsfuncties en krijgt je psyche een klap, met alleen narigheid tot gevolg.
Speltbloem en -meel is erg duur (je betaalt zo 4 tot 9 euro per kilo!). Bij sommige webshops is het een stuk goedkoper, zoals bv. bij webshop de-zuidmolen.nl. Zelfs met een zak van 5 kg heb je de verzendkosten er al uit!
Een keukenmachine zoals de KitchenAid is voor mij onmisbaar! Als je van plan bent om veel te gaan bakken, overweeg dan serieus om er een aan te schaffen. Zo'n apparaat neemt je gewoon veel werk uit handen, waardoor de drempel om zelf te gaan bakken drastisch lager wordt of zelfs verdwijnt!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten